Tartrul este o acumulare de placă bacteriană care se depozitează pe dinţii definitivi si temporari şi este întâlnit şi la purtatorii de aparate ortodontice şi la cei care au lucrări pe implanturi.
Există două tipuri de tartru: supragingival şi subgingival. Cel supragingival este alb- gălbui şi are o consistenţă redusă la început, însă poate ajunge la un maroniu -negru atunci când se impregnează cu nicotină sau coloranţi alimentari. Tartrul subgingival este de culoare închisă, dens şi este situat în şanţul gingival, sub marginea gingivală.
Tartrul începe să se depună încă de la o vârstă fragedă, din momentul în care apar dinţii definitivi şi poate fi întâlnit până după vârsta de 40 ani.
Pentru reducerea acumulării plăcii bacteriene şi a tartrului este necesar un periaj corect, cu o pastă de dinţi anitartru şi utilizarea aţei dentare.
În momentul în care se formează tartru, acesta poate fi îndepărtat doar de medicul stomatolog, prin detartraj.
Detartrajul este un tratament ce constă în îndepărtarea şi spargerea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Procedura este complet nedureroasă şi se indică o dată la 6 luni, iar pentru purtătorii de aparate ortodontice la 4 luni.
Specialistii in cadrul Dentis Slatina- Dr. Catalin Badea vă stau la dispoziţie cu toate informaţiile de care aveţi nevoie.